Judge Sides With Long Beach Lungs Over L.A. Lines


The Alameda Corridor, which links the Port of Los Angeles with the national rail network

The Alameda Corridor, which links the Port of Los Angeles with the national rail network

A half-billion dollar rail yard for the Port of Los Angeles is stalled on a siding after a judge ruled its environmental impact study didn’t adequately address air quality in the city of Long Beach, just next door.

The port approved plans to build a 185-acre BNSF rail yard on the edge of the city of Long Beach.  The Southern California International Gateway would have connected the port directly to BNSF’s new Alameda Corridor, an express route for trains which links to the national railroad network.

But the city of Long Beach, along with neighborhood groups opposed the plan because of air pollution concerns.  The tract of land reserved for the rail yard is very close to several neighborhoods, schools, and retirement villages.

Supporters countered that the project would relieve one of Southern California’s worst freight bottlenecks and reduce the number of trucks on the crowded 710 Freeway.

But the project isn’t entirely dead.  While the judge’s ruling does void the city of Los Angeles’ approval of the Gateway project, it could be resumed once a full and proper environmental study is completed.

Location: Port of Los Angeles, San Pedro

Wayne

Author: Wayne

Wayne is the editor of the Los Angeles Architecture Blog. He has degrees in journalism and communication, and spent 20 years as a professional broadcaster as a reporter, anchor, producer, and news director.

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Human Verification: In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.